SHE Art Gallery Toegankelijke eigentijdse Kunst galerie
 
Imgp0326

Jan-Peter van Opheusden

Schilderen is mijn passie en mijn werk moet warmte uitstralen, verder niks

Van belhamel tot globetrotter

Jan Peter van Opheusden werd op 12 maart 1941 geboren in Eindhoven, waar hij nog steeds woont en werkt. Als kind jaagt hij zijn kleine nichtje de stuipen op het lijf door van zijn vinger een kunstwerk te maken met een grote spijker ‘erdoorheen’ en met een van bloed druipend verband eromheen.
Hij gaat studeren aan de, inmiddels internationaal gerenommeerde, Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven (tegenwoordig Design Academy).
Naast het schilderen geeft Jan Peter jaren les als docent beeldende kunsten en handvaardigheid, waarna hij zich vestigt als vrij kunstenaar. Hij omarmt een breed scala aan disciplines zoals schilderen, beeldhouwen en diverse grafische technieken. Voortdurend onderneemt hij studiereizen naar landen binnen Europa, maar ook daarbuiten. Na zijn mega tentoonstelling in 1998 onder het dak van de Grande Arche te Parijs krijgt Jan Peter’s werk, ook in grotere kring, steeds meer waardering. Inmiddels is zijn werk wereldwijd te vinden in grote collecties van vooral particuliere verzamelaars.

‘Schilderen is mijn passie en mijn werk moet warmte uitstralen, verder niks’.

Jan Peter beeldhouwt, zeefdrukt en schildert. Jan Peter schildert snel, niet alleen met de kwast maar ook met zijn handen. Hij beschouwt het doek als zijn palet en werkt het liefst met acryl, lekker vlug. Gezwind als het leven. Gemengde technieken, met krijt als basis voor het juiste effect. Op doek, paneel of papier; mensen, natuur, dingen van alledag, beweging, dansers, theater of sport en soms, als uitgebreide vingeroefening, een kinderportret. “Ik wil gevoelens overdragen.
Ik schilder geen mooie dingen en de ervaring leert dat mensen mijn werk kopen omdat het warmte uitstraalt. Ik ervaar schilderen dan ook als mijn passie”.

‘Omring je met mooie dingen’ (Confucius, 500 jr. V.Chr.)
“Het moet fijn zijn om naar mijn werk te kijken. Confucius zei in ca. 500 V.Chr. al dat je je met mooie dingen moet omringen en daar ben ik het helemaal mee eens. Om goed te kunnen werken moet ik me, bij het schilderen zelf, in de eerste plaats lekker voelen. Als anderen dan ook plezier aan aan mijn werk beleven, is dat toch prachtig. De toeschouwer mag, wat mij betreft, het werk met zijn eigen fantasie afmaken. Zijn of haar verbeelding ziet vaak iets geheel anders dan die van mij en dat geeft nog eens een extra dimensie aan mijn werk”.

‘Ik bén die kleur’
“De kleur is voor mij eigenlijk nog meer bepalend dan de vorm. Ik bén die kleur. Om die reden gebruik ik vrijwel nooit pasteltinten maar meestal primaire en contrasterende kleuren. Zij drukken directe emoties uit en gevoelens die geladen zijn door een onstuimige expressie of een gespannen erotiek en liefde voor mensen; het zijn geen boodschappen. Wanneer je mijn schilderijen goed bekijkt dan zie je uitsluitend iets van jezelf”.

‘Door transpiratie komt inspiratie’
“Zo schilderen, is ook steeds weer een uitputtende slag tussen materie en fantasie. Ja, door transpiratie komt inspiratie. Niet bedacht maar direct explosief met hoogstens een thema in het achterhoofd en met muziek als decor. Iedere dag opnieuw omdat het steeds beter en anders moet”. En als die stroom af en toe even stokt vormt Jan Peter, lonkend naar de Griekse en Romeinse beeldhouwkunst, met zijn handen de was om een bronzen beeld van te kunnen laten gieten, maar schilderen blijft steeds zijn grote passie.

Jan-Peter van Opheusden studeerde aan de Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven, maar hij besloot in 1978 toch om, na een periode van 15 jaar als leraar werkzaam te zijn geweest, zich te vestigen als vrij kunstenaar. Hij omarmde een scala van disciplines: schilderen, beeldhouwen en grafische technieken.

Zijn werk kenmerkt zich door de vrolijke, kleurige (zonnige uitstraling) en behoort tot de expressieve en vrij figuratieve schilderkunst. Zijn thematiek is tamelijk breed en deze komt veelal voort uit het dagelijks leven.

Hij heeft gekozen voor de kwast en verf om uitdrukking te geven aan de passie en gevoelens die hij voor zijn leven heeft. Soms wordt zijn stijl ook wel als volgt uitgedrukt: "uit het hart met een rechtstreekse lijn naar de geoefende hand".

Van Opheusden ondernam studiereizen naar o.a. Frankrijk, Italië, Spanje, Turkije, Portugal, China, en Bali.

De Duitse deskundige dr. Manfred Boetzkes schreef in een uitgebreid essay: ”Jan Peter van Opheusden behoort tot een generatie van Europese en Amerikaanse kunstenaars, die de fundamentele traditie der modernen heeft herbeleefd en overtuigend heeft gerehabiliteerd, nadat die traditie enkele decennia lang was ondergesneeuwd door de dogma’s van de abstractie. Het resultaat: een onvervalst zinnelijk schilderen zonder grenzen. Hij behoort, zeker na de presentatie van zijn werk in de Parijse “Grande Arche”, tot de kunstenaars wier werk internationaal gezien en bediscussieerd wordt.